13 Temmuz 2012 Cuma

Nobel Edebiyat Ödülü'nü kaz ötüşleri masalları ile alan Selma Lagerlöf ve Ani'de kaz ötüşlerinden Kaf Masalları'na giriş ve Ani / Ocaklı Muhtarı Aydın ailesi...



Ani'yi, yeni adı ile Ocaklı Köyü'nü size anlatmamı isterseniz, Kaf Masalları'na girmem gerekir.

Değerli İzleyici,

Kaf Masalları'ndan önce ya da yanısıra Kaz Masalları'na girmem gerekir. Selma Lagerlöf, İsveçli Nobel almış yazar, bu kaz masallarıyla kalemini tevatür keskinlemişti ve bu yolda ünlendi.

Ani'yi anlatmak bir de taşların masallarını gerektirir. Yanlış değil, doğru işittiniz! Evet! Taş Masalları! Binbir Kiliseli, Kırk Kapılı Ani diye, ün yapmış bu arkaik üçgen platoda taşların masallarını bilmiyorsanız, bunca zarif yapının yükselip  nasıl ayakta kaldığını da anlayamazsınız.

Örneğin 'bazalt cürüfü'denilen taş, en sert taştır. Kilise temellerini oluşturanlar ve  yukarıya doğru taşıyıcılar bunlardır.  Orta katlarda 'andezit'  denilen taş yer alır.

En üstte kemerlerle desteklenen tüf taşı, bir anlamda 'gök kubbeyi' yansılayan, hatta gökyüzünü taşıyan taştır ve kadınlara tanıştır. Halk arasında ponza ya da topuk taşı diye anılır.

Kilise duvarları yükselirken ses, akustik nasıl elde edilir? Bu, duvarların içlerindeki kırma taşlarla oluşan dolgu sistemi, ayrı bir masal örgüsü ile  İsveççe anlatılır. 


Burada 'Kaz Ötüşlerinden Masallar' girer devreye. Yukarıda adını andığım Selma Lagerlöf, (*) işte bu İsveçli 'Kaz Ötüşlerinden Masallar' ile Nobel Ödülü alır. 

Sevgi, içtenlik...
 Tekin SonMez 14 Temmmuz 2012 Ankara, Kayaş.
Değerli İzleyici,

Ani ve Ocaklı köyü denilince bir de Abdurrahman Aydın (1938) adı öne çıkar.  Şimdi ikinci kez Ocaklı Köyü Muhtarıdır. Fakat onu salt muhtarlık postuna oturmakla yetinen birisi sanmayın.

Sevgili kardeşim Abdurrahman Bey, iyi bir folklor anlatıcısı olarak da oradadır. Bir toplumun antrapolojik kalıtları, budunbilim alanına giren töreler de sözlü anlatılarla Abdurrahman Bey'in sesi ile daha ötelerden günümüze gelir.

İlk eşini yitirdikten sonra, yanda fotoğrafta omuz omuza duran eşi ile ikinci evliliğini yapmış ve her iki evlilikten bir düzine evlat sahibi olmuş ve bugün otuza yakın torunu ile mutlu bir aile büyüğü olarak orada, Ocaklı Köyü, Ani üçgenindedir. 

Çocuklarının ardından büyük kentlere gidip oralarda, kahve köşelerinde tükenmek istemeyen Abdurrahman Bey, Ani için vaz geçilemez bir insan olarak birikimini ortaya koymaktadır.

Bilgisi ve birikimi ile şu anda alternatifi olmayan bir muhtar olarak usla, diplomasi zarafetiyle de Ani denilince ilk akla gelen insandır  Abdurrahman Bey. Fotoğraflarda onunla gurur duyan eşi, aşağıda oğlu, yanda kızları ve torunları.

Sevgi, içtenlik...
Tekin SonMez, 

7 Temmuz 2012, Kars / Ani, Ocaklı Köyü

(*) Selma Lagerlöf (1858-1940) 1909 Nobel Edebiyat Ödülü
(**) Bakınız, http://karstekinsonmez.blogspot.com/ 19 Aralık ve 17 Eylül 2009
(***) Bakınız, 'Hayal Üçgenleri, Tekin Sönmez, 2004 Nis Media, İstanbul


Fotoğraflar: NİS Media